Meie toidu keskkonnamõju on väga suur ja igapäevased valikud määravad palju. Kooliköökide kliimasõbralikumaks muutmine annab olulise panuse süsinikuemissioonide vähendamisse.
Projekti „CLIKIS-Network – kliimasõbralikud kooliköögid“ eesmärgiks on näidata, kuidas lasteaia- ja kooliköökides on võimalik keskkonnamõju vähendada, pakkudes seejuures tervislikku, lapsesõbralikku, kõrgekvaliteetset ning taskukohast toitu.
Projekt pakub kaheksale Eesti lasteaiale ja koolile võimalust analüüsida oma köögi seadmeid, menüüd, toiduvalmistamise praktikaid ning jäätmekäitlust, tutvustades keskkonnasõbralikumaid alternatiive seal, kus on arenguvõimalust. Analüüsiks kasutatakse Saksamaal välja töötatud 19 aspekti hindavat meetodit, mida tutvustavad projektipartneri IZT (Institute for Future Studies and Technology Assessment) eksperdid.
Taust
Euroopa Liit on võtnud eesmärgiks vähendada süsinikuemissioone 40% aastaks 2030 ning 80-90% aastaks 2050, eelkõige läbi taastuvenergia ning energiatõhusamate lahenduste. Toidu kliimamõju on võrreldav nii eluaseme kui transpordisektori näitajatega, kuid erinevalt auto kütusekulust ei ole see nii selgelt nähtav. Toidu süsinikujälg koosneb mitmest otsesest ja kaudsest faktorist: vihmametsade raadamine lihaloomade sööda või soja kasvatamiseks, loomade metaanieritamine, toidu jahutamisele kasutatav energia, kunstlike väetiste kasutamine, toidujäätmete hulk ning see, millise teekonna toit meie lauale jõudmiseks on läbinud.
Köökide analüüs
Kooli- ja lasteaiaköökide analüüsiks kasutatakse 19 aspektist koosnevat CLIKIS-meetodit, mis hindab:
Kogu protsessist on oodatud osa võtma lisaks toitlustajale ning köögipersonalile ka koolijuhid, aineõpetajad, õpilasomavalitsus, hoolekogu ja ka muud huvitatud osapooled.
CLIKIS võrgustik ja Eesti Roheline Liikumine kutsuvad 8. aprillil kell 10:00-17:00 toimuvale üle-euroopalisele veebikonverentsile “Kliimasõbralik koolitoit”.
Koolitoit ning -köögid on üks suur ja oluline valdkond, kus avalikul sektoril on väga konkreetsete ja lihtsate sammudega võimalik sekkuda oma haldusala kliimamõjusse ning seda vähendada, pakkudes samas tervislikku, maitsvat ja lapsesõbralikku toitu. Konverentsile on oodatud koolijuhid, köökide ja toitlustuse eest vastutavad inimesed, omavalitsuste tervishoiu- ja hariduse valdkonna ametnikud ja teised, kes on huvitatud kliimasõbralikust koolitoidust.
Sõna saab ka Eesti Rohelise Liikumise tegev- ja projektijuht Marilin Eessalu, kes annab ülevaate Eesti kooliköökide kliimamõju analüüsitulemustest ning räägib lähemalt valdkonna võimalustest keskkonnamõju vähendamiseks.
Osalejaid kutsutakse ka ühinema ja oma kogemusi vahetama nelja pärastlõunase töötoa jooksul.
Konverentsi töökeel on inglise keel. Kava saab lähemalt uudistada siit.
Osalemiseks tuleb täita registreerimisvorm.
Projekti “CLIKIS-Network – Climate and Energy Efficient Kitchens in Schools” toetab Euroopa Kliimainitsiatiiv (EUKI) projektilepingust nr 81260355. EUKI on Saksamaa Keskkonna-, Looduskaitse- ja Tuumaohutuse Ministeeriumi (BMU) projektide rahastamise vahend.
Rakendamist toetab Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (projekti kestus 9/2019 – 12/2022).
Sellel kodulehel avaldatud arvamused on ainuüksi avaldaja vastutus ega peegelda tingimata Saksamaa Keskkonna-, Looduskaitse- ja Tuumaohutuse Ministeeriumi vaateid.
Liitu ingliskeelse kliimasõbralike köökide uudiskirjaga, et olla kursis uusimate arengute, parimate praktikate ning edulugudega üle Euroopa!
You have successfully joined our subscriber list. Please check your email to confirm your subscription.
KEEKS-projekt Saksamaal, millest kasvas välja ka CLIKIS-projekt (veebileht saksa keeles).
IZT on üks Euroopa juhtivatest tulevikutehnoloogiate uurimisasutustest, mille eesmärgiks on suure ühiskondliku kasuga tulevikule orienteeritud projektide arendamine. Oma uurimuste abil edendab IZT innovaatiliste keskkonnasäästlike toodete, protsesside ja teenuste arengut majanduses ja poliitikas, toetades poliitikakujundajaid, ettevõtteid ning ühiskonda.
Wuppertal Institute on jätkusuutlikkusega tegelev uurimisasutus, mis keskendub kliimamõju hindamisele ning praktiliste lahenduste leidmisele.
Red Fork on ettevõte, mis teeb juhtivat uurimis- ja arendustööd biotehnoloogia ning tervisliku toitumise alal Horvaatias. Red Fork töötab eelkõige koolide ja lasteadadega, pakkudes rahvusvaheliselt tunnustatud Healthy Meal standardit. Ettevõte ühendab endas ekspertteadmised ning kire biotehnoloogia, tervisliku toitumise, uudse ärimetoodika ning IT-lahenduste vastu.
Liitu Eesti keskkonna heaks meie üle 1000 liikmega!
MTÜ Eesti Roheline Liikumine
Tiigi 8–24, 51003 Tartu
+372 5645 4459
info@roheline.ee
Reg kood: 80001670
Arvelduskontod:
EE322200221011415405 Swedbank