Skip to main content

42 kodanikuühiskonna organisatsiooni kutsuvad Euroopa Liidu juhte üles tagama õiglase ülemineku rahastamist järgmises ELi eelarves

2024-10-09 13:26:46

Ajal, mil uus Euroopa Komisjon ja Euroopa Parlament alustavad oma ametiaega, on 42 kodanikuühiskonna organisatsiooni kogu Euroopast esitanud avalduse, milles kutsuvad ELi juhte üles tagama õiglase ülemineku fondi jätkumise järgmises ELi eelarves.

Hetkel kasutavad õiglase ülemineku fondi 92 piirkonda üle Euroopa, et leevendada kõrge CO2-heitega tööstuste sulgemise mõju. Mõned riigid viivad protsessi lõpule mõne aasta jooksul, kuid teistel on ees palju pikem ja valusam teekond täieliku dekarboniseerimise suunas.

Selle avalduse ajastus on eriti oluline, arvestades ELi ühtekuuluvuspoliitika eelseisvat vahekokkuvõtet, õiglase ülemineku fondi läbivaatamist ja Euroopa Komisjoni ettepanekut uue mitmeaastase finantsraamistiku kohta, millele järgnevad läbirääkimised teiste ELi institutsioonidega.

Kuigi järgmise Euroopa Komisjoni poliitilistes suunistes on võetud kohustus „suurendada järgmise pikaajalise eelarve raames märkimisväärselt õiglase ülemineku rahastamist“, on ELi eri nurkadest tulnud ka signaale, et fond tuleks kas täielikult lõpetada või seda oluliselt muuta. See võib põhjustada suurt rahulolematust piirkondades, kus õiglase ülemineku protsessiga on juba algust tehtud.

Selle avaldusega rõhutavad Euroopa juhtivad kodanikuühiskonna organisatsioonid, kui oluline on säilitada õiglase ülemineku fond ühtekuuluvuspoliitika sihtotstarbelise rahastamisvahendina, säilitades samal ajal selle territoriaalse fookuse, et tagada sihipärane toetus. Lisaks kutsuvad nad ELi juhte üles tagama, et fondi järgmises versioonis rakendataks tugevamaid sotsiaalseid tingimusi, et kaitsta kõige haavatavamaid kogukondi, sealhulgas eraldataks minimaalne osa kulutustest sotsiaalprojektidele. Samuti nõuavad nad rangemaid keskkonnatingimusi, tagamaks, et rahastatud projektid annaksid suurema panuse ELi kliima- ja bioloogilise mitmekesisuse eesmärkide saavutamisse.

Loe pöördumist siin

 

Jaga postitust ja levita rohelist sõnumit!